skip to Main Content

GOING STAMP CRAZY in JAPAN

In Japan hebben ze een enorm leuke hobby, die in de meeste gevallen weinig tot niets kost.  Het enige wat je nodig hebt is een boekje wat goed inkt absorbeert.

Het is niet alleen een leuk aandenken aan een plek waar je bent geweest, maar ook geweldig om gewoon te verzamelen.

Ik heb het hier over een Stempeljacht / Stamp Rally, waaraan ook ik me schuldig heb gemaakt!

Het verzamelen van stempels bestaat al heel wat jaren in Japan, maar was sinds het begin van ongeveer 1900 voor elke burger ook een leuke hobby. Toen waren het natuurlijk nog niet van die stempels zoals je die nu hebt.

De eerste bedrijven die stempels voor de Japanners inzette als iets van vermaak, zijn de grote hoeveelheid treinmaatschappijen die het land rijk is. Zo zijn er nu 77 stempels te behalen in de Stations.s

Zij zorgden ervoor dat er bij bijna elk station, door heel het land, wel een eigen stempel te vinden valt. En elke stempel is uniek!

Vervolgens gingen ook andere bedrijven, locaties, en attracties stempels aanbieden in de hoop mensen naar zich toe te trekken om de volgende stempel aan hun verzameling toe te voegen. Het grote spoorwegbedrijf East Japan Railway houdt zelfs evenementen waar je speciale stempels kan halen, die daarna nergens anders meer te krijgen zijn.

 

Het wordt zelfs nog beter als de oude stempel wordt vervangen door een nieuwe en er een andere afdruk op komt te staan.

 

Op de stempels bij de stations worden vaak lokale attracties zoals een kasteel of matsuri, en soms mascottes uit de regio afgebeeld.

Deze kunnen dus, net als het sparen van postzegels, best wel wat geld waard worden in Japan.

 

Naast het halen van stempels kan je ze ook ruilen en die van andere bewonderen. Vaak is het zo dat je bij dit soort evenementen ook iets extra’s kan behalen met het verzamelen van alle stempels. De afdrukjes kunnen namelijk garant staan voor een leuk presentje als je ze allemaal weet te behalen.

Als deze eenmaal helemaal gevuld is kan er hiervoor een leuk souvenirtje voor worden geruild. Als echte stempelverzamelaar pak je dit natuurlijk veel slimmer aan; je vraagt gewoon om 2 boekjes zodat je er eentje voor jezelf kan houden na afloop. ?

 

Ook bij de grotere Shinto schrijnen en Boeddhistische tempels kunnen er vaak unieke stempels gehaald worden. Soms zijn er meerdere stempels per tempel aanwezig. Als je geluk hebt, kan je aan een van de medewerkers vragen of hij/zij (soms tegen een kleine vergoeding) een “shuin” voor je wilt maken.

Een voorbeeld van een “Goshuin”.

 

Om een shuin te maken zal de kannushi (bij Shinto) of monnik (bij Boeddhisme) één of meerdere grote stempels gebruiken en daar vervolgens een kalligrafie overheen maken.

De shuin bevat vaak de naam van de schrijn of tempel, de datum van het bezoek en een aantal mooie leuzen of woorden.

Veel Japanners gebruiken voor het stempelen een schetsboekje of iets wat ze zelf een mooie kaft hebben gegeven, maar vanaf zo’n 5 euro zijn er ook speciale Goshuin stempelboekjes kopen bij de meeste boekenwinkels in Japan.

Het viel me eigenlijk pas op hoe ontzettend veel stempels er waren toen ik er zelf ook aan begon tijdens mijn laatste bezoek aan Japan. Overal zijn plekken te vinden waar je een speciale stempel vindt.

In het begin dacht ik wel, “waar begin ik aan! Moet ik elke keer met een boekje gaan lopen om bij de plekken die ik bezoek een stempel te halen?” Maar wanneer je eenmaal begint kan je niet meer stoppen!

Het is net alsof je elke keer een postkaartje aan jezelf stuurt, en ook nog eens een super leuk souvenir om terug te kijken waar je allemaal bent geweest.

De volgende keer dat ik in Japan ben hoop ik een wat beter boekje te hebben en nog meer stempels te kunnen verzamelen, want dit gaat zeker weten een nieuwe hobby van mij worden!

Gotta stamp’m all!

 

 

Back To Top