skip to Main Content

Blog Esmee Kleijnen #1

Hallo lieve Café Analog bezoekers!

Dit ben ik: Esmée Kleijnen, 23 jaar en wonend in het meest zuidelijke gedeelte van Nederland.

Zo lang ik mij kan herinneren maak ik al creaties met papier. Daarom is het ook niet zo gek dat ik twee jaar geleden met journalen begonnen ben. Middels deze blogs neem ik je graag mee op journaltour.

Vandaag zal ik beschrijven hoe ik begonnen ben met journalen. In de volgende blogs kun je lezen waar ik nu mee bezig ben en welke journaltips ik met jullie wil delen.

Als kind vond ik het fantastisch om te schrijven, tekenen, verven en knutselen. Rond de feestdagen was het traditie dat mijn moeder de knutselspullen tevoorschijn haalde.

Dan maakten we de hele middag kijkdozen met de familie en dronken we een lekker kopje thee. Van die momenten kon ik echt genieten.

Op een gegeven moment werd ik wat ouder en vond ik het knutselen kinderachtig worden. Daarom stopte ik ermee.

Tot ik op mijn dertiende op bezoek was bij een vriendin. Op haar bureau lag een schetsboek waarin ze allemaal collages had gemaakt met plaatjes uit tijdschriften. Dit vond ik zo mooi! Enthousiast ging ik zelf aan de slag. Al snel merkte ik dat het bijna therapeutisch ging werken. Ik werd er rustig van en ik kon mijn creativiteit kwijt.

Het begon dus allemaal met een schetsboek, tijdschriften, een schaar en lijm.

Het maken van collages werkte erg ontspannen voor mij. Het schetsboek werd dikker en dikker, waardoor ik het steeds leuker vond om door het schetsboek heen te bladeren. Daarnaast hield ik nog een dagboek bij en versierde ik (zoals bijna elke tiener) mijn agenda.

Een vriendin en ik hadden zelfs een geheimschrift bedacht dat we op een gegeven moment zonder moeite konden toepassen. Daarnaast liet ik graag andere mensen in mijn agenda schrijven. Het stond vol met berichtjes van klasgenoten.

Na de middelbare school begon ik aan de opleiding Social Work. Hier leerde ik nieuwe mensen kennen waarmee ik op mijn negentiende naar Spanje ging. Ik bedacht me dat het leuk was om herinneringen, die ik daar zou maken, vast te leggen. Gewapend met een notitieboekje en een pen ging ik op reis. Ik schreef elke dag zo veel mogelijk details op, zodat ik deze later nooit meer zou vergeten.

Terug thuis had ik veel materialen verzameld van de reis, zoals foto’s, stickers en plaatjes. Hier maakte ik een scrapbook van.

Dit was de eerste keer dat ik actief aan de slag ging met scrapbooken. Wekelijks was ik ermee bezig. Sinds dat moment heb ik vijf scrapbooken gevuld, waar ik tot op de dag van vandaag nog graag doorheen blader.

Een paar scrapbooken en jaren verder merkte ik dat ik het schrijven erg miste. Dit loste ik meestal op door in een dagboek te schrijven. Dit keer besloot ik een journal te beginnen, waarin ik alles samen zou bundelen. Dit was de beste beslissing ooit! Ik kwam op het idee door Anne Kuiper van Gouden Lijntjes. Haar ontmoette ik op KreaDoe 2017 in Utrecht. Zij combineerde tekeningen met tekst. Dat ben ik ook gaan proberen.

    

En dan komen we aan bij het eindstation van dit blog. De combinatie van tekenen en schrijven is een basis die ik nog steeds toepas, maar dan meer uitgebreid.

Vond je dit een leuk blog? Dan kun je volgende maand lezen waar ik momenteel mee bezig ben. Ik heb namelijk een aantal leuke projectjes liggen die ik graag met jullie wil delen. Je kunt me ook volgen op Instagram (@golden.notebooks).

Groetjes,

Esmee

Back To Top
0