Bullet Journaling

by Ester Delissen

Ineens lijkt iedereen het te doen: een bullet journal bijhouden.

Op Instagram, op Facebook, op Pinterest; overal kom je foto’s van bullet journals tegen.

Wat is bullet journaling en hoe gebruik je een bullet journal?

Daar hopen we je in deze blog een antwoord op te geven.

WAT IS HET 

Het bullet journal (of: bujo) is bedacht door de jonge New Yorkse ontwerper Ryder Carroll die een gemakkelijke manier zocht om zijn afspraken, deadlines en to do’s te ordenen in een schriftje. Het echte bullet journalen zoals hij het doet, werkt dus met ‘bulletpoints’; verschillende markeringen (streepje, bolletje, pijltje), die elk hun eigen betekenis hebben (bijv. taken, notities, gebeurtenissen).

Bujo Ryder Carroll

Het bullet journalen waar wij het hier over gaan hebben, is een iets aangepaste versie op de vrij zakelijke bujo-manier van Ryder Carroll.

Je zou kunnen zeggen dat er een fijn vrouwelijk sausje overheen is gegoten. Het uitgangspunt is echter hetzelfde gebleven: het ordenen van je tijd in een notitieboekje. Tekenen, schilderen, art journalen en collages maken doe je niet zo gauw in een bullet journal; het draait vooral om lijstjes bijhouden.

 

Bujo van Sacha van der Voorn

HOE DAN?

Hoe gebruik je nu een bullet journal? Dat is vrij eenvoudig: allereerst koop je een notitieboekje (of haal je er eentje uit je voorraad, want wij stationery lovers hebben natuurlijk veel meer dan één notebook, nietwaar ;-)?).

Werkelijk ieder soort boekje of schriftje voldoet, maar je ziet de meeste mensen met de zogenaamde ‘dot grid’ (puntenraster) notitieboekjes werken. Je wordt hier niet al te veel gestoord door lijntjes, maar je kunt nog steeds zelf mooie rechte lijnen tekenen en ‘afvinkhokjes’ maken, met behulp van de puntjes.

De Leuchtturm1917 dot grid A5 notebooks zijn erg populair onder bullet journalers. Leuchtturm1917 heeft zelfs echte bullet journal notebooks, ook met dot grid * .

Maar zoals gezegd, het maakt niet zoveel uit wat voor boekje je hebt, als het maar iets moois is. Want dan wil je het namelijk ook graag gebruiken.

Sla je bullet journal open, geniet even van de prachtige lege pagina’s en : reserveer dan de eerste pagina’s voor een index en nummer de pagina’s (als dat al niet gebeurd is).

SPREADS

Dan ga je spreads maken. De meest gebruikte spreads zijn weekspreads, maandspreads, een jaaroverzicht en habit trackers, maar in je eigen bullet journal is alles mogelijk. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een lijstje van maken.

Denk bijvoorbeeld aan welke boeken je gelezen hebt of nog wil lezen, wat voor trainingen je doet, je gewichtsverlies bij het afvallen, de series die je aan het kijken bent of nog wil kijken, een slaaptracker, een vakantielijstje, cadeau-ideeën, restaurants die je wil uitproberen, een schoonmaakschema en ga zo maar door.

Dit is ook de reden waarom je een index en genummerde pagina’s wil hebben.

Bujo van Sacha van der Voorn

Even terug naar de meest gebruikte spreads: een weekoverzicht en een maandoverzicht.

In het weekoverzicht maak je de dagen zo groot, breed of lang als je wilt. Als je plaats over hebt, kun je er ook nog je maaltijdplanning voor die week kwijt en je to do’s/to buy’s.

In het maandoverzicht zet je al je activiteiten die al bekend zijn, maar die je nog niet in een weekoverzicht kwijt kunt.

Het mooie van een bullet journal is, is dat je het helemaal zelf maakt.

Je maakt een spread op een manier die voor jou het beste werkt. Zo kan elke week er anders uitzien qua indeling en je voegt gaandeweg ook steeds meer lijstjes toe waarschijnlijk.

Het leuke van zo’n agenda-in-de-maak is ook dat je de spreads kunt versieren zoals jij wil; met tekeningen, washi tape, stickers enz.

Je kunt met stiften, waterverf of kleurpotloden lekker veel of juist weinig kleur aanbrengen; journals waar alleen een zwarte pen is gebruikt, zie je ook vaak en zijn net zo mooi!

Bujo Boho-Berry

HABITTRACKER

Een ander populair lijstje in een bullet journal is een habit tracker.

Dit kun je per maand doen, maar je kunt ook een habit tracker in je weekspread integreren. Met dit overzicht van je gewoontes kun je eindeloos veel dingen bijhouden. We noemen er een paar, maar laat je fantasie vooral de vrije loop:

 • elke dag lezen
 • elke dag op tijd naar bed
 • no spend (hoe lang lukt het je om je geld alleen maar aan essentiële zaken uit te geven?)
 • workout/beweging
 • water drinken
 • (tijd voor) hobby
 • bed opmaken
 • werken aan je bujo

De bedoeling is dat je bijhoudt welke van je gewoontes (habits) je elke dag uitvoert of van welke zaken je graag een gewoonte zou willen maken. Op deze manier krijg je inzicht in waar je meer aandacht aan wil besteden de volgende week, of maand.

INSPIRATIE

Er is gelukkig geen goed of fout bij het maken en vullen van een bullet journal.

Zoek op Pinterest of Instagram bijvoorbeeld eens op de hashtags #bulletjournal #bujo  #bulletjournaling of #bulletjournallove en laat je inspireren!

Deze spreads zijn van@kikkiknetter

Ben jij ook een BUJO-er? Deel dan je pagina’s hier met ons!-

Wij worden heel blij van de volgende bujo Instagram accounts:

@bluelahe

@blank_space_bujo

@bujo_nina

@boho.berry

@bujo.sacha

@kikkiknetter

@planningroutine

@bujo_blossoms

@bujoinspire

* PS: Vergeet niet de code cafeanalog als je besteld bij Appelboom 😉 scheelt weer 10%Copyright 2018. All rights reserved.

Posted 5 mei 2017 by Desiree in category "blog

1 COMMENTS :

 1. By Mariska on

  Echt heel gaaf! Ben zelf net begonnen en gebruik het vooral als agenda. Heb maar een paar lijstjes. Maar zo’n habbit tracker lijkt me ook wel leuk, snap nu door dit artikel ook waar het voor dient. ☺️
  Oh en nog een mooie op Instagram is quirkyheart!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optionally add an image (JPEG only)